3f8ea

Beneficiile puzzle-urilor în dezvoltarea copiilor

Puzzle_99_piese

Joaca este o parte importantă din procesul de dezvoltare al unui copil. Şi cum modalitatea preferată a celor mici să înveţe este prin intermediul acesteia, puzzle-urile reprezintă jocul ideal. Însă nu toată lumea cunoaşte toate beneficiile puzzle-urilor în dezvoltarea copiilor.
Rezolvarea unui puzzle este o activitate care implică mai multe abilităţi. Pentru a aşeza toate piesele în ordinea corectă, un copil are nevoie de răbdare, concentrare şi precizie, deprinderi pe care aceştia le învaţă printr-un mod distractiv, fără să-şi dea seama.

Mai jos găsiţi beneficiile puzzle-urilor în dezvoltarea copiilor, pe mai multe niveluri, astfel:

Abilităţi fizice:

Coordonarea mână-ochi
Copilul va dezvolta o legătură între ceea ce văd ochii, ce fac mâinile şi cum procesează creierul această informaţie.
Abilităţi motorii grosiere
Folosirea bucăţilor mai mari de puzzle şi a aşezării acestora în mai multe poziţii pot spori eficienţa mişcărilor bebeluşilor şi ale copiilor mici.
Abilităţi motorii fine
Mişcările scurte şi precise, precum mişcarea degetului pentru a apuca o piesă de puzzle într-un loc ales de acesta, sunt deprinse şi pot influenţa calitatea scrisului de mână sau a celor de dactilografiere.

Activităţi cognitive

Înţelegerea lumii înconjurătoare
Nu există o modalitate mai bună pentru ca cel mic să înţeleagă lumea din jurul lui decât să-l laşi să o construiască cum vrea el.
Recunoaşterea formelor
Primele puzzle-uri din viaţa unui copil sunt în forme simple, precum triunghiuri, pătrate sau cercuri. Apoi sunt folosite forme mai complexe, până la cele abstracte, în funcţie de vârstă.
Memoria
Copilul trebuie să-şi aducă aminte forma pieselor care nu se potrivesc.
Rezolvarea problemelor
Fie că piesele puzzle-ului se potrivesc sau nu, cel mic îşi foloseşte gândirea critică pentru a rezolva jocul.

Abilităţile emoţionale

Stabilirea obiectivelor
Primul ţel este să rezolve puzzle-ul, iar următorul va fi format din mai multe strategii pe care micuţul le va gândi ca să îndeplinească primul obiectiv. De exemplu, să sorteze piesele în funcţie de culori.
Răbdarea
Pentru rezolva un puzzle este nevoie de răbdare, pentru a aşeza piesă cu piesă până când toate se vor potrivi.

În comparaţie cu alte jocuri, puzzle-urile au avantajul că rezultatul final este vizibil, astfel încât cel mic va vedea singur roadele muncii sale.

Mai jos găsiţi câteva sugestii de puzzle-uri, personalizate cu simpaticii roboţei Dacobots (în mai multe formate şi număr de piese, pe mai multe niveluri):

Puzzle A4 - 12 piese
Puzzle A5 - 40 piese
Puzzle A4 - 99 de piese

Aici le găsiţi pe toate --> http://magazin.eduteca.ro/categorie-produs/eduteca/puzzle


Shares
//]]>