3f8ea

Cum să determini copilul să-și exerseze memoria reținând lista de cumpărături? Metoda de memorare Palatul Gândirii.

SCI_5_10_The_Palace_of_Thought

Ți-ar plăcea să te poți juca cu copiii tăi și în același timp să îi ajuți să-și dezvolte capacitatea de memorare și imaginația? Ți-ai dori ca, pe deasupra, ei să te și ajute la treabă? Acest lucru este în totalitate posibil!
Îți propunem să încerci tehnica de memorare numită Palatul Gândirii. Poți aplica această tehnică la cumpărături. Pune-ți copilul să memoreze lista de cumpărături folosind această tehnică și, dacă reușește, poți să îi oferi o recompensă.
Este o tehnică foarte eficientă folosită mai ales la memorarea listelor, a clasificărilor, a proprietăților și a numelor. În literatura de specialitate, ea poartă numele de Metoda Mnemotehnică Loci.

Scurt istoric
Tehnica își are originile în Antichitate, mai exact în Grecia Antică. Inventatorul ei este un poet numit Simonide. Se spune că acesta a descoperit tehnica în urma unui banchet care s-a încheiat cu un dezastru - acoperișul s-a prăbușit peste cei care sărbătoreau, omorându-i pe loc. Simonide a fost cruțat datorită faptului că nu era în încăpere la momentul prăbușirii. Imediat după prăbușire, Simonide a realizat că poate să-și aducă aminte cine era la banchet și unde stătea, parcurgând cu ochii minții interiorul încăperii.

Cum funcționează?
Imaginează-ți că te plimbi într-o anumită zonă – fie casa ta, fie un alt spațiu cunoscut -, timp în care așezi elementele pe care trebuie să le reții în diverse locuri din acel spațiu. De fiecare dată când vei trece prin locul respectiv, îți va trece prin minte elementul asociat.
Să presupunem că ai o listă de cumpărături care conține apă, pâine, cârnați, ciocolată, portocale și vin. Am folosit o listă scurtă de dragul exemplului, deși listele de cumpărături de Sărbători sunt mult mai lungi de obicei. Să presupunem, de asemenea, că ai o sufragerie în care se află un fotoliu, un tablou, un șifonier, un televizor, un birou și o masă.
Imaginează-ți că intri în sufragerie și vezi fotoliul, numai că acesta este făcut din multe sticle pline de apă. Mergi apoi mai departe și vezi un tablou cu o fetiță. Imaginează-ți că rama tabloului este făcută din coajă pe pâine. Continui drumul și dai cu ochii de șifonier. Imaginează-ți că îi deschizi ușa și constați că toate hainele tale sunt atârnate pe un șirag de cârnați. Mergi mai departe și vezi televizorul, pe care nu-l poți aprinde sub nicio formă decât folosind o tabletă de ciocolată. În sufragerie mai este și un birou. Imaginează-ți că are culoarea și textura unei portocale! Imaginează-ți acum și o masă care, în loc de picioare, are patru sticle de vin. De fiecare dată când vei trece pe lângă acele piese de mobilier, obiectul asociat îți va veni imediat în minte.
În principiu, e bine să folosești imagini cât mai colorate, iar locul în care le plasezi trebuie să îți fie bine cunoscut.
E clar că mulți preferă să scrie liste pe hârtie sau pe telefonul mobil (sau să urmărească listele pregătite de soție), însă beneficiile în folosirea tehnicilor de memorare sunt mult mai mari: îți cresc conexiunile mentale și capacitatea de vizualizare, ți se dezvoltă imaginația și ai o stare de bine. În plus, nu ai cum să pierzi lista, nu trebuie să o consulți permanent la cumpărături și, nu în ultimul rând, poți să te joci împreună cu copiii chiar în supermarket!

Poți exersa această tehnică, dar și multe altele, accesând site-ul www.dacobots.com! Acest joc educativ este inclus în seria „Brain Power”, ce conține numeroase tehnici de memorare accesibile și distractive pentru cei mici!
Brain_Power

Shares
//]]>